duminică, 3 iulie 2011

INGHETATA - retete preparate acasa si istoria ei

Publicat de Iulia la 20:44

Inghetata de casa
Ingrediente si cantitati
  • 150 g. zahar
  •  200 ml. lapte
  • un ou
  • 20 g. cacao
  • un plic de zahar vanilat
  • 500 g. frisca.
Mod de preparare
Laptele, zaharul si oul se fierb la foc potrivit, amestecand continuu. Dupa ce se ia vasul de pe foc, se adauga praful de cacao si zaharul vanilat si se lasa sa se raceasca. Separat, se bate frisca, se toarna compozitia peste frisca batuta, amestecand usor pana la omogenizarea compozitiei. Se toarna apoi in forme care se pun la congelator.

Inghetata cu capsuni

Dificultate: redusa

Ingrediente:

  • 400 g capsuni                                       
  • 80 g zahar pudra
  • 120 ml lapte
  • 150 ml smantana
  • 20 ml apa de orez

Mod de preparare:

Apa se orez se prepara astfel : se introduce orezul in vasul cu apa calduta, se lasa sa se inmoaie vreo 10 minute, se separa apa de orez, iar aceasta apa se foloseste la inghetata. Capsunile se spala, se curata de codite si se taie marunt. In vasul unui blender se adauga capsunile, zaharul pudra, smantana, laptele si apa se orez si se amesteca bine pana se obtine un amestec omogen. Se toarna compozitia in boluri mici si se da la congelator cateva ore.

Inghetata de portocale
Timp de preparare:
20 min (complexitate redusa)   
Ingrediente
  • 1/4 litru suc de portocale
  • 6 linguri zahar pudra
  • zeama de la 3 lamii
  • 20 ml apa
  • 1 albus
  • 1/2 kg frisca
Mod de preparare:
Se amesteca toate ingredientele si albusul batut spuma si cu frisca. Se pune in forme si se da la congelat.

  Inghetata de visine
  Ingrediente
  • visine 500 gr
    lapte 750 ml
    zahar tos 300 gr.
Modul de preparare
Spalati visinele, curatati-le de samburi si codite si pasati-le prin sita. Fierbeti samburii zdrobiti in piulita impreuna cu laptele si zaharul 5 min, amestecind continuu. Luati compozitia de pe foc, strecurati-o si amestecati-o cu fructele pasate. Turnati compozitia intr-o caseta si bagati-o la rece.

Inghetata Semifreddo
Este o reteta de inghetata italiana foarte cremoasa si usor de preparat!
Ingrediente:
  • 500 ml frisca (vegetala sau naturala)
  • 5 oua
  • 150 gr zahar
  • 200 gr capsuni
  • 200 gr visine
  • 3 lingurite cacao
  • 50 gr ciocolata
Mod de preparare:
Ouale se separa, se bat albusurile spuma, galbenusurile se bat cu zaharul, se bate si frisca.
Se amesteca frisca batuta cu galbenusurile, se adauga albusurile, se omogenizeaza totul atent.
Se dau prin blender visinele si capsunii.
Compozitia se imparte in 3 parti: intr-un bol se pun visinele, in cel de-al doilea capsunii si in cel de-al treilea cacaoa cernuta si ciocolata razuita.
se pun compozitiile in caserole si se dau la congelator pentru 6-8 ore.




Inghetata cu iaurt si capsuni
Ingrediente:
  • 250 ml frisca
  • 200 g iaurt
  • 100 ml lapte
  • 300 g capsuni
  • 150 g zahar
Décor:
Ciocolata rasa
Capsuni
Napolitane
Mod de preparare:
Capsunile se spala,se taie bucati si se acopera cu zahar si se lasa 10-15 minute deoparte. Frisca se mixeaza putin,apoi se adauga laptele si se continuua mixarea,iaurtul se adauga si el la frisca si se omogenizeaza. Capsunile se pun intr-un blender si se fac piure,o sa devina mai degraba un sos delicios. Sosul se toarna peste amestecul de frisca,lapte si iaurt si se omogenizeaza.
Compozitia se pune intr-o caserola prevazuta cu un capac si se da la congelator 1 ora,apoi se scoate si se mixeaza bine,se baga din nou la congelator pentru inca o ora si iar se mixeaza. In total am mixat-o de 3 ori pentru a sparge acele de gheata. Dupa a treia mixare se lasa la congelator aprox 3 ore pentru a se intarii bine. Inainte de servire se pune 20 minute la frigider pentru a se inmuia putin si a putea forma globuri de inghetata.
Se serveste cu ciocolata rasa,capsuni si napolitane.

Spuma de capsuni 
Ingrediente
  • 250 gr capsuni taiate marunt 
  • 1 pahar cu zahar tos 
  • 1 albus de ou proaspat. 
Mod de preparare
Toate ingredientele se zdrobesc cu blenderul  dupa care se mixeaza  timp de aprox.12 minute, pana cand volumul spumei se mareste considerabil . Se pune spuma in pahare in congelator. Se serveste a doua zi.

                                                                      sursa: http://bucatareselevesele.blogspot.com




Ce nu stiai despre inghetata :

Origine si istorie
Originea inghetatei e greu de precizat ,deasemeni  inventatorul ei a ramas necunoscut.
Veche de peste 2000 de ani, in jurul ei s-a creeat o istorie controversata.
Locuitorii tinuturilor cu clima rece profitau de gheata si zapada ce o aveau din belsug si isi pregateau deserturi aromate cu miere si fructe.

In „ Istoria Mâncării” Maguelonne Toussaint-Samat  vorbeste despre chinezi, cum ca ei ar fi inventat primul aparat care prepara sorbetul si inghetata.

Un desert asemănător unei budinci reci, preparată din apă de trandafiri ,vermicelli(un soi de paste lungi asemanatoare cu spaghetti) sofran ,fructe si arome, care era servită pe timp de vară de aristocraţi a fost inventat de catre persanii în 400 î.H., Inca se prepara si astăzi în Iran,fiind numit „ faludeh”.

Persanii foloseau o  tehnica deosebita .Depozitau gheaţa în “frigidere” imense , răcite în mod natural, numite “yakchals”. Aceste incaperi păstrau pe timp de vară gheaţa tăiată iarna, sau adusă din munţii din apropiere. Erau dotate cu captatoare de vânt ce păstrau o temperatură scăzută si constanta.

Un mare iubitor de inghetata, Imparatul Nero (54-86 e.n)  isi trimitea slugile sa ii aduca zapada si gheata de la munte.Desertul era pregatit din miere ,alune,seminte si siropuri de fructe.

Deasemeni Regele Solomon era un impatimit al bauturilor cu gheata in timpul recoltelor.
Inghetata era si desertul favorit al califilor din Bagdad.Arabi fiind primi care au introdus in compozitia inghetatei zaharul si tot ei au produs-o in scop comercial fiind vanduta in piete.
-Dupa scrierile vremii si Alexandru cel Mare era un mare consumator de zapada amestecata cu miere si nectar de fructe.

- În 1600 regele Carol I al Angliei in urma unei vizite facute in Franta  a avut ocazia sa deguste acest desert.Impresionat i-a cerut bucatarului sa-i vanda reteta ,acestuia oferindui-se o pensie substantiala pe toata perioada vietii.
In India la inceputul sec.al XVI –lea  moguli foloseau calareti rapizi care aduceau gheata din muntii Hinducuş ,o foloseau  la prepararea sorbeturilor de fructe.

In Anatolia de exemplu oamenii pastrau gheata in cravasele muntilor facandu-i un acoperis din rogojini si nuiele.Unul din amestecurile preferate era acela de melasa si gheata ,in unele regiuni pastrandu-se si azi aceasta tehnica.

In secolul al XVIII-lea  in Turcia se presupune ca a fost inventata Kahramanmaras  sau inghetata batuta.Pentru ca era extrem de densa  o agatau in carlige de macelarie si o portionau cu ajutorul cutitului.Ingredientul principal al acestui tip de inghetata este salep-ul, obţinut din rădăcina noduroasă a orhideei sălbatice măcinata într-o râşniţă.
In Franta prima reteta de inghetata a fost publicata  in anul1674 de  NicolasLemery iar retete de sorbet au fost publicate de Antonio Latini în anul1694.
.
În Regatul Unit, prima reţetă de îngheţată a fost publicată la Londra de Mary Eales, în cartea ei de reţete din 1718..

In America prima mentionare despre inghetata apare in anul 1730 si ea a fost facuta intr-o scrisoare a guvernatorului din Maryland .Servise la un dineu o inghetata de capsuni si ramasese placut impresionat.Fiindca inghetata de calitate era servita doar persoanelor importante, Benjamin Franklin, George Washington şi Thomas Jefferson devenise mari impatimiti al deliciosului desert consumandu-l in cantitati considerabile.

In anul 1776 primul atelier de inghetata din America a fost deschis la New York. Insa americanii isi puteau face inghetata acasa mult mai tarziu (1845) dupa ce a fost inventat congelatorul manual  ce avea forma unei galeti cu manivela.

Brevetul de inventator al congelatorului pentru inghetarea smantanii a fost obtinut in 1843 de catre o femeie pe nume Nancy  Johnson.

Metoda de refrigerare  industrială descoperita de către inginerul german Carl von Linde în anul 1870 a eliminat metoda de stocare a ghetii naturale şi atunci când congelatorul continuu a fost perfectat (1926) a permis producţia in masa de  îngheţată si gheata produsa artificial

Abia in 1951 a fost deschisa prima fabrica din SUA de catre Jacob Fussel, acesta vanzandu-si produsul dintr-un vagon.

În 1984, preşedintele Ronald Reagan a declarat Iulie luna naţională a îngheţatei în Statele Unite, susţinând că este un „ aliment sănătos şi hrănitor” . Acesta a stabilit ca în această perioadă să se organizeze ceremonii şi evenimente în spiritul sărbătorii.

Inghetata a devenit populara în întreaga lume în a doua jumătate a secolului XX, după ce metoda de congelare a devenit comuna si ieftina . S-a inregistrat nu numai o explozie de magazine ,ci si de arome si tipuri de inghetata.

Cand si cine a inventat cornetul de inghetata
Inventatorul cornetului de inghetata este Italo Marchiony, un producator de inghetata venit din Italia in SUA in anul 1895. El si-a primit brevetul de inventie in data de 22 septembrie 1903.

Isi castiga existenta vanzand inghetata si limonada rece dintr-un carucior pe Wall Street, New York. Folosea pahare de lichior pentru inghetata si limonada. Cum paharele se spargeau destul de usor  si era si mult  de lucru cu spalatul lor,  Marchiony s-a gandit sa gaseasca o metoda mai buna de a-si servi inghetata. Astfel a inceput sa produca un fel de foi de clatite pe care le turna calde in forme de cupa.Clientii au savurat cupele produse de el  fiind gustoase ,convenabile si igienice.Waffele produse de Marchiony au devenit foarte populare pe Wall Street si, in curand, el si-a facut un lant de carucioare la care vindeau 45 de oameni angajati de el.
Inghetata in waffa a devenit cunoscuta sub numele de “toot,” derivat din cuvintul “tutti” fiindca li se spunea clientilor sa manance totul. Fiindca erau foarte solicitate a creeat  un dispozitiv pentru productia de masa. El a adaptat schita formei de waffa reusind sa toarne waffe in doua randuri de cate cinci forme, obtinand 10 waffe odata.

Compozitia  inghetatei
Îngheţata preparata in zilele noastre este un amestec de mai multe ingrediente: 9-12 % grasimi solide din lapte, minim 10 % grăsime din lapte, 12-16 % îndulcitori, de obicei o combinaţie de zaharoză şi glucoză , proteine (caseină şi proteine din zer) şi carbohidraţi (lactoză), 0,2 – 0,5 % stabilizatori plus emulsificatori şi 55-64 % apa. La aceste ingrediente se adaugă şi aerul incorporat în timpul procesului de amestecare.
Ea mai contine vitamine (in special vitamina A si vitaminele din grupa B ) si saruri minerale reprezentate in general prin sarurile de calciu si de fosfor.
Ingheţatele ieftine conţin ingrediente de calitate scăzută ( vanilia este înlocuită cu vanilină artificială) şi au mai mult aer incorporat, uneori chiar 50% din volum. Cele mai fine îngheţate contin doar 3-15% aer, funcţie de textura dorită. Inghetata este vanduta la volum asa ca interesul producatorilor este sa-i reduca densitate astfel reduc costurile de productie
Inghetata mai poate fi fabricata si din lapte de capra,lapte de orez,lapte de soia aceasta  adresandu-se in special celor ce au intoleranta la lactoza sau care sunt alergici la proteinele lactate  dar si celor care doresc sa evite produsele de origine animala.

O mare pondere o are inghetata in a carei compozitie se regasesc fructele ,siropurile de fructe sau nectarul, alunele,fisticul,nucile,stafidele etc
In goana dupa alimente cat mai sanatoase ,mai nou se prepara inghetata din ingrediente naturale (bio) fara adaosuri de stabilizatori ,emulsificatori...de regula aceste tipuri de inghetata au un termen de valabilitate foarte mic  si un pret ce nu este la indemana oricui.
Multe persoane o prepara in casa din ingrediente si in combinatii dorite, textura ei fiind mult mai densa in comparatie cu inghetata preparata industrial .
Clasificarea sortimentelor de inghetata
Datorita diversitatii mari a preferintelor consumatorilor ,numarul sortimentelor de inghetata  este foarte mare depasindu-l pe cel al branzeturilor.Se cunosc peste 1000 de sortimente de inghetata.
In Romania inghetata este fabricata de peste 20 de producatori, intr-o gama destul de variata de aproximativ 200 de sortimente. 
Dupa consistenta:
- inghetata moale este inghetata care se produce in locul in care se consuma si se vinde imediat dupa iesirea din masina; Temperatura de servire fiind de -3...-5 °C
- inghetata calita este inghetata care suferă o racire avansată la –28…..-35 °C  ce permite transportul si depozitarea ei pe un timp îndelungat.
Dupa compozitia amestecului:
-inghetata cu fructe
-inghetata cu produse lactate
Dupa compozitie, se deosebesc urmatoarele tipuri de inghetata
- inghetata tip lacto este inghetata din lapte acru (obtinut pe baza de culturi), oua, sucuri de fructe cu zahar, cu  inglobare de aer;
- inghetata de fructe este inghetata cu procent ridicat de fructe si zahar, fara produse de lapte si cu inglobare de aer;
-inghetata  tip sorbet este inghetata preparata din pulpa pasata a fructelor la care se adauga un sirop preparat din apa cu zahar sau miere de albine,fara inglobare de aer.
- inghetata tip parfait, ce are la baza oua si lapte, cu un continut ridicat de grasime;
- inghetata tip casata, care este o îngheţata pe baza de produse lactate, obţinută prin stratificarea diferitelor sortimente de îngheţata, de regulă colorată diferit;
-ingheţată dietetică – este o inghetata la care zaharul este înlocuit cu un înlocuitor nenutritiv, iar continutul in grăsime este redus (<1%)
- inghetata tip sufleu este inghetata de lapte cu continut   foarte scazut de grasime si albus de ou;
- inghetata tip spuma, obtinuta pe baza de frisca batuta,cu adaos de zahar, coloranti si arome, congelata fara agitare;
-inghetata preparata in masini speciale si servita la cornet de vafa .Acest fel de inghetata este printre cel mai raspandit, comercializandu-se la fiecare colt de strada  pretul fiind accesibil tuturor.Ea mai poarta denumirea si de inghetata moale.

Dupa umpluturile adaugate
- inghetata cu biscuiti, cu adaosuri de piscoturi sau alte produse de patiserie;
- inghetata cu fructe, cu adaos de fructe proaspete, fructe   congelate sau fructe conservate;
- inghetata de ciocolata, cu aroma de cacao sau ciocolata;
- inghetata cu sâmburi, cu adaosuri de nuci, alune, fistic;
Dupa aspect
- inghetata marmorata,are la baza inghetata de vanilie combinata   cu   sirop de ciocolata, astfel incât sa se produca efectul de   "marmorare" in inghetata tare;
- inghetata curcubeu este inghetata care contine peste sase tipuri de inghetata, diferit colorate, care se amesteca la iesirea din aparatul de congelare, mentinându - se continuitatea fiecarui strat;
- inghetata modelata are diferite forme cu unul sau mai multe straturi.

 Arome

In lume cele mai raspandite arome de inghetata sunt : ciocolata, cacao, vanilia , caramel si aromele de fructe.
Insa se gasesc si inghetate cu arome mai neobisnuite cum ar fi: avocado, usturoi, fasole azuki (un soi de soia roşie) sau jalapeno (un fel de ardei iute de culoare verde) caviar,  foie gras,sunca,paine neagra,trufe negre,apa de trandafiri,capsune cu busuioc.Insa cea mai ciudata  a fost cea cu aroma de marar.
Depozitare si transport

Depozitarea inghetatei, se face de obicei la temperaturi de -20gr ...-25 g, durata de depozitare a inghetatei la aceste temperaturi nu trebuie sa depaseasca 4 - 6 luni;
Transportul inghetatei este asigurat numai de autovehicule frigorifice prevazute cu instalatie frigorifica.
Inghetata, inclusiv sorbetul, odata decongelate nu se vor recongela, existand pericolul de contractare a unor grave toxiinfectii alimentare.

Cum trebuie consumata inghetata.
Dupa scoaterea din congelator inghetata va fi savurata incet, cu inghitituri mici, dupa ce s-a inmuiat si a capatat o consistenta cremoasa. Deoarece inghetata are o temperatura foarte scazuta, se va evita atingerea smaltului dentar direct cu produsul congelat. In caz contrar, smaltul dentar se poate deteriora, iar zaharurile din inghetata vor grabi aparitia cariilor dentare.


Cine nu poate sa consume inghetata.
Din cauza indexului glicemic ridicat si a densitatii energetice mari, inghetata va fi introdusa cu precautie si numai dupa consultul medicului in meniul bolnavilor de diabet. De asemenea, persoanele obeze si supraponderale, precum si suferinzii de maladii cardiovasculare, vor consuma doar anumite sortimente de inghetata recomandate de medic. Persoanele cu intolerante alimentare si alergii vor fi atente in cazul in care sunt intolerante la unele componente ale inghetatei: lactoza, urme de gluten ,alune, arahide etc., evitand consumul acestora.

Curiozitati .....

-Cea mai mare îngheţată realizată vreodată a fost făcută în Alberta, Canada, în 1988, cantarind circa 25 de mii de kilograme.

-Tot in anul 1988, o fabrică de copturi şi o firmă de tablă au realizat împreună cel mai mare sendviş din îngheţată, cu o greutate de 1,134 kilograme.

-Nu doar oamenii sunt „ topiţi” după îngheţată. Potrivit unui studiu american, unul din cinci consumatori împarte desertul cu căţelul sau pisica. 


-Fără linguriţă, pentru a termina o cupă de îngheţată, trebuie linsă de 50 de ori.

-Folosind azotul lichid obtinem o inghetare mai rapida  a inghetatei, cristalele fiind mai mici iar textura mult mai cremoasa.
-Cei mai mari consumatori de inghetata sunt fiinlandezi.

Inventatorii britanici au creat o inghetata rotativa care ajuta persoanele lenese sa nu consume energie cu mancatul acesteia.

Se spune ca inventia e utila, pentru ca in zilele calduroase de vara nu permite inghetatei sa se scurga ,limba se odihneste si se menajeaza si incheietura maini.Compartimentul in care se afla inghetata se roteste incet in sensul invers a acelor de ceasornic in timp ce consumatorul isi tine pur si simplu limba afara.

-Cele mai scumpe inghetate se fabrica din ingrediente naturale si foarte rare. De exmplu vanilie obtinuta doar din anumite locuri ale lumii ,ciocolata foarte scumpa, fructe exotice crescute natural.
-Cateva dintre cele mai scumpe inghetate din lume se mai gasesc in Nordul Angliei, dar si in Scotia. Fiind produse de cele mai importante case Langage Farm si Winstones Ice cream. O cupa simpla dintr-un singur sortiment poate ajunge si la 80 de lire. 

 -Vestita cofetarie din New York, Serendipity 3, a fabricat in anul 2004 cu ocazia a 50 de ani de la deschiderea cofetariei una dintre cele mai scumpe inghetate din lume. Ea a costat 1000 $ si a intrat in cartea recordurilor.

Reteta inghetatei Grand Opulence Sundae -fiindca despre ea este vorba ,a fost una deosebita:5 globuri  de inghetat de vanilie (vanilie tahitiana si din Magagascar-cele mai scumpe  posibile),acoperita cu o frunza din aur comestibil de 23 k ,ciocolata cea mai scumpa ,totul ornat cu cele mai scumpe fructe, drajeuri aurite, martipan de cirese si alte ingrediente rare.A fost servita din pahar de cristal cu lingurita de aur.

-Trei ani mai tarziu aceeasi cofetarie, Serendipity 3, si-a doborat propriul record cu o alta inghetata Frrozen Haute Chocolate de data aceasta in valaore de 25.000 de dolari. Noul sortiment  a fost  facut din 28 de esente de cacao din toata lumea, acoperita cu 5 grame de aur comestibil. Au fost folosite cele mai scumpe trufe in valoare de 2600 $ /buc si crema fina.

A fost servita intr-o cupa poleita cu aur comestibil si diamante si o lingurita de aur incrustata cu diamante albe si ciocolatii.

-Three Twins Ice Cream,  o banana split cu adevarat speciala s-a dovedit a fi cea mai scumpa inghetata,  60000$ /portia, siropul cu care a fost ornata contine 3 dintre cele mai rare vinuri Vintage Port din 1960, Chateau D’Yquem si Trockenbeerenauslese german.
A fost servita cu lingurita de argint din 1850 ,speciala pentru acest desert.
Cumparatorul beneficiaza si de o excursie inedita la intalnirea internationala de la muntele Kilimanjaro organizata cu scopul de a atrage atentia asupra incalzirii globale.

-Inghetata medicinala  posibil sa "indulceasca" efectele cancerului.
Noile tratamente impotriva acestei cumplite boli ar putea lua forma unei inghetate medicinale delicioase, declara cercetatorii din Noua Zeelanda.
Asadar, cercetatorii de la Universitatea din Auckland lucreaza impreuna cu producatori de lactate la crearea asa-numitului „desert medicinal”, care ar putea avea efecte benefice si substantiale in combaterea efectelor secundare nedorite ale chimioterapiei aplicate bolnavilor de cancer, relateaza The Telegraph.
Inghetata numita „Reincarcare” (ReCharge) contine ingredienti activi din produse lactate care combat diareea, anemia si lipsa apetitului pentru cei care urmeaza
chimioterapie.                                                                                   sursa: www.ardei-iute.ro


9 comentarii:

anna on 3 iulie 2011, 22:15 spunea...

vaiiii ce pofta mi-ai facut:))

Iulia C on 3 iulie 2011, 22:23 spunea...

eu sincer nu te-am vazut asa amatoare de inghetata..de unde pana unde atata interes pentru ea? :D

Iulia on 3 iulie 2011, 22:35 spunea...

Da Anna si mie mi s-a facut pofta , poti incerca retetele de mai sus , sunt usor de facut }{

Iulia on 3 iulie 2011, 22:36 spunea...

Iulia mie imi place foarte mult inghetata dar din pacate nu cea care se gaseste la noi in comert , oricum tu nu ai timp sa ma vezi esti prea OCUPATA .

Laura M on 3 iulie 2011, 22:40 spunea...

Iubesc inghetata :X:X
Nu stiam ca dateaza de asa mult timp :)

Iulia C on 3 iulie 2011, 23:49 spunea...

poi am nunta..nu ca tine :-w

Iulia on 3 iulie 2011, 23:52 spunea...

mdaa..whatever.. poate ar trebui sa mai pui pe cineva sa se ocupe , cum ar fi Razvan :D , nu de alta dar poate inebunesti

auroratoma on 4 iulie 2011, 14:30 spunea...

Am citit acest articol cu foarte mare interes.
Inghetata este un desert rafinat si inteleg perfect dorinta marilor suverani de a se bucura de ea!
M-am amuzat copios cand am citit ca si animalele de companie mananca inghetata...pisicile mele mananca aproape zilnic pe timp de vara! Mai ales pisicuta mea Motoras care este insarcinata si mananaca o jumatate de vafa pe zi!

Iulia on 4 iulie 2011, 16:41 spunea...

Wow mananca cam multa inghetata pisica ta , cred ca are pofte :)) , am avut si eu o pisica care manca inghetata si ciocolata , era foarte funyy }{

Trimiteți un comentariu

 

Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | web hosting